Terug naar overzicht

Thuisbatterijen en de onbalansmarkt

Financieel
Leestijd: 4 minuten
Thuisbatterijen en de onbalansmarkt
Mick Bakker

Thuisbatterijen worden steeds populairder vanwege hun vermogen om energiekosten te verlagen en bij te dragen aan een duurzamer huishouden. Er zijn echter enkele misverstanden over hoe deze batterijen werken binnen de onbalansmarkt. Hier is wat u moet weten.

Efficiënt gebruik van thuisbatterijen

Thuisbatterijen kunnen uw energiekosten aanzienlijk verlagen door energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn en deze te gebruiken wanneer de prijzen hoger zijn. Dit optimaliseert uw energieverbruik en kan leiden tot aanzienlijke besparingen.

Geen directe handel op de onbalansmarkt

Veel consumenten denken dat ze direct met hun thuisbatterij handelen op de onbalansmarkt, maar dat is niet het geval. In werkelijkheid verkopen ze elektriciteit aan hun energieleverancier tegen prijzen die gekoppeld zijn aan de onbalansmarkt, waarbij de leverancier vaak negatieve resultaten kan wegwerken. Dit leidt tot een verkeerd begrip van de risico’s en werkelijke opbrengsten. Bovendien zijn ze gebonden aan de voorwaarden van hun leverancier, waardoor ze minder flexibiliteit hebben dan bij echte marktdeelnemers.

Thuisbatterij bezitters denken soms ten onrechte dat ze actief kunnen deelnemen aan deze markt door simpelweg hun opgeslagen energie te verkopen. In werkelijkheid wordt de energie vaak verkocht via vaste contracten met energieleveranciers, die de prijzen baseren op schommelingen op de onbalansmarkt. Hierdoor hebben thuisbatterij bezitters geen directe controle over de handelsstrategieën en opbrengsten.

Financiële risico’s

Een aantal leveranciers belooft compensatie voor negatieve resultaten, maar deze beloftes zijn niet contractueel vastgelegd en kunnen verdwijnen zodra deze diensten breed worden uitgerold. Negatieve dagresultaten worden soms “weggepoetst” waardoor de resultaten gunstiger lijken dan dat ze zijn. Dit creëert een vals gevoel van veiligheid en kan leiden tot grote verliezen.

De rol van aggregatoren

Een aggregaat is een entiteit die energie verzamelt van meerdere bronnen, zoals thuisbatterijen, en deze bundelt om aan Tennet aan te bieden. Door deze energie te combineren, kan de aggregaat efficiënt handelen op de energiemarkt en betere tarieven onderhandelen. Voor u betekent dit dat uw thuisbatterij onderdeel wordt van een grotere pool, waardoor u kunt profiteren van marktvoordelen zonder de complexiteit van directe deelname. Aggregaten beheren het hele proces, zodat u zonder zorgen kunt profiteren van de energiemarkt.

Hoe gaat Accu Today hier mee om?

Accu Today heeft zijn fabrikanten nauwkeurig uitgekozen. Wij werken uitsluitend samen met fabrikanten welke visie in lijn ligt met die van ons, namelijk een hoge mate van zelfvoorzienendheid. Wij geloven dat zelfvoorzienendheid op langere termijn de oplossing is.

Sterker nog, met de afschaffing van de salderingsregeling zal dit in Nederland een vlucht nemen. Onze batterijen hebben hierom een hoge focus op het zelfvoorzienend maken van bedrijfs- en thuislocaties. Wij bieden tevens batterijen aan met de mogelijkheid om in de huidige markt ingezet te worden op de onbalansmarkt, maar wij zien dit niet als de oplossing voor de toekomst. Accu Today wil zijn klanten de vrijheid geven om altijd terug te vallen op een batterij die de zelfvoorzienendheid in de zomermaanden naar 90% kan brengen.

Thuisbatterijen zijn een waardevolle investering voor elk huishouden dat zijn energiekosten wil optimaliseren. Door goed geïnformeerd te zijn over hoe de markt werkt en samen te werken met betrouwbare partijen zoals Accu Today, kunt u profiteren van de voordelen van een thuisbatterij zonder onnodige risico’s.

Misschien interessant: