Terug naar overzicht

Subsidie voor thuisbatterijen in Nederland

Algemeen
Leestijd: 4 minuten
Subsidie voor thuisbatterijen in Nederland
Mick Bakker

Met de toenemende populariteit van zonnepanelen en de afbouw van de salderingsregeling, groeit de interesse in thuisbatterijen. Een thuisbatterij stelt u in staat om overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik, waardoor u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en uw energiekosten kunt verlagen. Hoewel er in Nederland momenteel nog geen directe subsidie voor thuisbatterijen beschikbaar is, zijn er wel fiscale voordelen en interessante vooruitzichten.

Waarom is een thuisbatterij interessant?

Het stoppen van de salderingsregeling in 2027, maakt de investering in een thuisbatterij steeds interessanter. Op dit moment kunt u met de salderingsregeling opgewekte energie terugleveren aan het net tegen hetzelfde tarief als waarmee u stroom afneemt. Echter, naarmate deze regeling wordt verminderd of helemaal wordt geschrapt, zal het aantrekkelijker worden om de energie op te slaan en later zelf te gebruiken. Met een thuisbatterij kunt u tot wel 80% van uw eigen opgewekte energie gebruiken, terwijl dit zonder batterij slechts 30% is.

Is er een subsidie voor thuisbatterijen?

Helaas is er in Nederland op dit moment nog geen specifieke subsidie thuisbatterij voor particulieren. De overheid heeft tot nu toe geen regeling voor de aanschaf van thuisbatterijen, maar het is zeker mogelijk dat dit in de toekomst verandert, vooral omdat er steeds meer vraag is naar mogelijkheden om energie zelf op te slaan en het elektriciteitsnet te ontlasten. We zien ook al subsidie op warmtepompen of zonneboilers, de batterij zou een logische vervolgstap zijn.

Hoewel er geen directe thuisbatterij subsidie is, kunnen bedrijven wel gebruikmaken van de Energie Investeringsaftrek (EIA), waarmee zij tot 45,5% van de kosten kunnen aftrekken van hun fiscale winst​.
Daarnaast is het voor bedrijven mogelijk om aanspraak te maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) omdat u investeert in bedrijfsmiddelen.
Er is nu ook tijdelijk de mogelijkheid om aanspraak te maken op de SPRILA, hiermee kunt u ook subsidie ontvangen op een batterij in combinatie met een nieuwe laadinfrastructuur voor uw elektrische vloot.

Ook particulieren kunnen indirect financieel voordeel halen uit de aanschaf van een thuisbatterij door bijvoorbeeld de btw terug te vragen, mits ze voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het hebben van een dynamisch energiecontract​.

Vooruitzichten en alternatieven

Naast fiscale voordelen en btw-teruggave is er hoop dat de overheid in de toekomst subsidies op thuisbatterijen zal aanbieden, zeker als de salderingsregeling volledig wordt afgebouwd. Dit zou de aanschaf van thuisbatterijen toegankelijker maken voor een groter publiek. Tot die tijd kunnen huishoudens profiteren van de dalende prijzen van thuisbatterijen en de mogelijkheid om meer zelfvoorzienend te worden met hun eigen zonne-energie​.

Rendabiliteit van een thuisbatterij

Ondanks het ontbreken van een subsidie voor thuisbatterij is het financieel steeds aantrekkelijker om te investeren in een thuisaccu. De technologie ontwikkelt zich snel, de prijzen dalen, en de mogelijkheid om meer van uw eigen energie te gebruiken helpt u energiekosten te besparen. Hoewel de initiële investering, die tussen de €3.550 en €15.000 ligt, hoog is, kan deze dankzij de verwachte stijging van energieprijzen en de afbouw van de saldering steeds sneller worden terugverdiend​.

Hoewel er momenteel nog geen specifieke subsidie op thuisbatterijen in Nederland is, zijn er wel verschillende financiële voordelen, zoals de btw-teruggave en de EIA-regeling voor bedrijven. Gezien de verwachte afbouw van de salderingsregeling en de stijgende energieprijzen kan het voor particulieren lonend zijn om te investeren in een thuisbatterij. Dit helpt niet alleen om energie onafhankelijker te worden, maar ook om de energierekening te verlagen.

Bent u van plan om een thuisbatterij aan te schaffen? Het is verstandig om de ontwikkelingen rond subsidies in de gaten te houden en alvast te profiteren van de huidige fiscale voordelen en de dalende prijzen!

Accu Today kan u helpen met een persoonlijk advies voor uw situatie.

Misschien interessant: