Terug naar overzicht

De voordelen van een thuisbatterij bij het bouwen of verbouwen van uw woning

Algemeen
Leestijd: 4 minuten
De voordelen van een thuisbatterij bij het bouwen of verbouwen van uw woning
Mick Bakker

Wanneer u overweegt een nieuwe woning te bouwen of uw bestaande woning te verbouwen, is het integreren van duurzame oplossingen zoals een thuisbatterij een slimme keuze. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, biedt diverse voordelen voor uw energiebeheer en draagt bij aan een groenere toekomst. In dit artikel bespreken we de voordelen, kosten, en belangrijke overwegingen bij de aanschaf van een thuisbatterij.

De voordelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat de door uw zonnepanelen opgewekte energie op, zodat u deze kunt gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Hierdoor verhoogt u het eigen verbruik van uw zonne-energie van ongeveer 30% naar 80% en in sommige gevallen zelfs tot 90%​. Bovendien kan een thuisbatterij helpen om uw woning te verduurzamen en zelfs naar een 0-op-de-meter woning te brengen. Dit betekent dat uw woning evenveel energie produceert als verbruikt op jaarbasis, wat resulteert in lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.

U laat een nieuwe woning bouwen

Bij het bouwen van een nieuwe woning is het ideaal om vanaf het begin duurzame energieoplossingen te integreren.
Door direct te kiezen voor een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen, kunt u een efficiënte energie-infrastructuur opzetten.
Het inzetten van een thuisbatterij maakt het mogelijk om een 0-op-de-meter situatie te creëren, waarbij u aanzienlijk kunt besparen op uw stroomkosten.

Een thuisbatterij wanneer u een woning verbouwd

Voor bestaande woningen biedt de installatie van een thuisbatterij een uitstekende mogelijkheid om de energie-efficiëntie te verhogen. Bij een verbouwing kunt u de elektrische infrastructuur aanpassen om de thuisbatterij optimaal te laten functioneren met uw huidige of nieuwe zonnepanelen. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om te investeren in andere verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie, een warmtepomp of andere energiezuinige apparaten​.

Financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verkrijgen van een financiering voor een thuisbatterij, we hebben hier ook al eerder over geschreven:

  1. BTW-teruggave: sinds 2023 is het mogelijk om 21% BTW terug te vragen op de aanschaf van een slimme thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract.
  2. Duurzaamheidsleningen: in sommige gemeenten kunt u gebruik maken van duurzaamheidsleningen of stimuleringsleningen voor energiebesparende maatregelen, waaronder thuisbatterijen. Dit soort leningen wordt verstrekt door organisaties zoals het SvN.
  3. Energie-Investeringsaftrek (EIA): voor ondernemers is er de Energie-Investeringsaftrek (EIA), waarmee u een groot gedeelte van de investeringskosten kunt aftrekken van uw fiscale winst. Dit maakt het financieel aantrekkelijker om in duurzame energieopslag te investeren.
  4. Renteloze leningen: via het Warmtefonds kunt u aanspraak maken op renteloze leningen voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen zoals een thuisbatterij​.
  5. Bouwdepot: in een aantal gevallen is het ook mogelijk om de thuisbatterij te financieren vanuit de bouwdepot van uw woning. Vraag dit na bij uw hypotheekadviseur of financiële instelling.

Technische overwegingen

Bij de aanschaf van een thuisbatterij zijn er enkele technische aspecten waar u rekening mee moet houden:

  1. Opslagcapaciteit: kies een batterij met voldoende capaciteit om uw energiebehoeften te dekken. Accu Today staat u bij in het maken van de juiste keuze voor uw woning.
  2. Plaatsing: er zou ruimte in uw woning aanwezig moeten zijn voor de plaatsing van de batterij. Vaak installeren wij de batterij rondom de omvormer van de zonnepanelen of rondom de meterkast en technische ruimte.
  3. Verbruik en opbrengst: aan de hand van uw verbruik en zonnestroom opbrengst kunnen wij inschatten welke batterij met welke capaciteit u nodig heeft.

Het aanschaffen van een thuisbatterij is een belangrijke stap in het verduurzamen van uw woning, of u nu een nieuwe woning bouwt of een bestaande woning verbouwt. Het verhoogt niet alleen uw zelfvoorzienendheid op het gebied van energie, maar draagt ook bij aan een groenere en meer duurzame toekomst.
Overweeg bij uw keuze de opslagcapaciteit, plaatsing en de toepassing om het meeste uit uw investering te halen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voordelen van een thuisbatterij? Of wilt u m
Laat uw gegevens achter voor uitgebreide informatie en een persoonlijk advies voor uw situatie:

Geef mij advies

Misschien interessant: