Terug naar overzicht

Batterijcontainers voor bedrijven: kostenbesparing en duurzaamheid

Algemeen
Leestijd: 4 minuten
Batterijcontainers voor bedrijven: kostenbesparing en duurzaamheid
Mick Bakker

Hoe bedrijven profiteren van grootschalige energieopslag

De snelgroeiende vraag naar duurzame energieopslag en de toenemende afhankelijkheid van het elektriciteitsnet hebben bedrijven gedwongen om creatief na te denken over hun energiebeheer. Batterijcontainers bieden een oplossing die niet alleen de duurzaamheid van een bedrijf verbetert, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen oplevert. In dit artikel bespreken we hoe batterijcontainers uw bedrijf kunnen helpen bij het beheersen van energiekosten en het stabiliseren van de energievoorziening.

Wat zijn batterijcontainers?

Batterijcontainers zijn grootschalige energieopslagsystemen die ontworpen zijn om overtollige elektriciteit op te slaan. Dit is bijzonder waardevol voor bedrijven die investeren in hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie. Door opgewekte energie op te slaan op momenten van overvloed – bijvoorbeeld wanneer de zon volop schijnt – kan deze later worden gebruikt wanneer de vraag hoog is of de energiekosten stijgen.
De containers zijn modulair van opzet, wat betekent dat ze schaalbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw bedrijf. Ze zijn eenvoudig te transporteren en te installeren, waardoor ze geschikt zijn voor bedrijven van uiteenlopende groottes en locaties.

Veiligheid

Naast de voordelen van kostenbesparing en duurzaamheid biedt grootschalige energieopslag met batterijcontainers ook een veilige oplossing voor bedrijven. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt, en hiervoor gelden specifieke richtlijnen zoals de PGS 37-1 en PGS 37-2, die zijn ontwikkeld voor de opslag van lithium houdende batterijen.
De PGS 37-richtlijnen beschrijven veiligheidsmaatregelen om incidenten, zoals oververhitting of kortsluiting, te voorkomen. Ze stellen eisen aan onder andere brandveiligheid, ventilatie, en het gebruik van batterijmanagementsystemen (BMS) om de werking van het opslag­systeem te monitoren. In geval van brand moet de opslag zo ontworpen zijn dat verdere schade en risico’s voor personeel en omgeving worden beperkt.
Voor bedrijven is het belangrijk om deze richtlijnen te volgen, omdat verzekeraars en vergunningverleners naleving vaak vereisen. Accu Today kan u hierin ondersteunen.

Kostenbesparing door peakshaving

Een van de belangrijkste voordelen van batterijcontainers is hun vermogen tot peakshaving. Dit betekent dat uw bedrijf pieken in het energieverbruik kan afvlakken door opgeslagen energie te gebruiken tijdens piekuren, wanneer de energiekosten doorgaans hoger zijn. Door deze piekbelasting te verminderen, bespaart u niet alleen op uw energierekening, maar helpt u ook om overbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen.

Oplossing voor netcongestie

Netcongestie is een groeiend probleem, vooral in gebieden met veel zonne- en windenergie. Dit ontstaat wanneer het lokale elektriciteitsnet niet in staat is om de opgewekte stroom efficiënt te verwerken. Batterijcontainers bieden een uitstekende oplossing voor dit probleem. Ze slaan overtollige energie op en geven deze vrij op momenten dat het net ontlast moet worden, waardoor netcongestie wordt vermeden. Dit maakt uw bedrijf onafhankelijker van het openbare net en zorgt voor een stabielere energievoorziening.

Geschikt bij een te lage aansluiting

Sommige bedrijven hebben te maken met een te lage netaansluiting voor hun huidige of toekomstige energiebehoeften. Dit kan leiden tot beperkingen in de productiecapaciteit en vertragingen in bedrijfsprocessen. Een batterijcontainer kan dit probleem oplossen door energie op te slaan tijdens rustige uren en deze beschikbaar te stellen wanneer uw bedrijf meer energie nodig heeft. Hierdoor hoeft u niet te investeren in dure netverzwaringen of upgrades van uw aansluiting, wat aanzienlijke kostenbesparingen oplevert.

Meer eigen opgewekte stroom opslaan

Bedrijven die eigen hernieuwbare energie opwekken, zoals via zonnepanelen of windturbines, hebben vaak te maken met overschotten aan stroom die ze niet direct kunnen gebruiken. Een batterijcontainer stelt u in staat om overtollige energie op te slaan en later te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. Dit verhoogt uw zelfvoorzienendheid en zorgt ervoor dat uw investering in hernieuwbare energie optimaal wordt benut.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Naast de financiële voordelen dragen batterijcontainers bij aan de duurzaamheid van uw bedrijf. Door het gebruik van opgeslagen hernieuwbare energie verkleint u uw CO2-voetafdruk en draagt u actief bij aan de energietransitie.
Advies op maat voor uw bedrijf
Batterijcontainers bieden tal van mogelijkheden om zowel uw kosten te verlagen als uw duurzaamheidsdoelen te bereiken. Bij Accu Today merken we dat elk bedrijf uniek is en andere energiebehoeften heeft.

Wilt u weten hoe uw bedrijf kan profiteren van grootschalige energieopslag? Klik op de knop en laat uw gegevens achter, zodat wij een advies op maat kunnen geven die perfect aansluit bij uw specifieke situatie.

Misschien interessant: